Friday, July 24, 2015

Lavender and Lavandin

Lavender is inextricably linked to Provence. 
Place I was dreaming about and I have always wanted to visit, to see and to feel waving blue-mauve fields of lavender. I became devoted friend of lavender, bouquets, cosmetics, perfumes, aroma diffusers for sleeping, kids love soaps and scented pillows ... not to mention about putting it into craft and creative cuisine this year. 



Waving blue-mauve fields of lavender in Drôme

Previous week I was living and savoring my lavender dream.


More about Lavender and Lavandin: 
    
More than 30 species are found all over the world. Well known for her therapeutic qualities of lavender - soothing, disinfecting, healing and of course its use in aromatherapy. Two kinds grow wild in Provence: lavender and lavandin. 

Fine or True Lavender 
(Lavandula angustifolia)
found in the arid limestone mountains, growing between 500 and 1800 meters altitude. It is a right place to find lavender honey, made by the bees that frequent the wild purple-budded bushes growing near their hives. Fine lavender is made up of different individual plants, which explains the notion of "population lavender", see picture below. Distillation of fine lavender produces the famous essential oil labelled "lavande fin AOC". It is quite sought after by perfume - makers and laboratories. Production of fine lavender is a French speciality. 



Spike or Aspic Lavander 
(Lavandula latifolia)
grows on the chalky soil, between 100 and 700 meters altitude. It is not widely grown in France, important fields are in Spain. Spike lavender has a strong camphor smell and use is more restricted, mainly for pharmaceutical industry. 

Due to pollination, fine lavander and spike lavender are naturally interbred, which gives rise to a hybrid:

Lavandin 
( Lavandula latifolia x Lavandula angustifolia)
the qualities inherent to lavandin-homogeneity, hardiness and productivity, have led to strong growth in the lavandin crop, for the soap industry and other industries. 


My favorite and handmade lavender projects of 2014


Sirup Lavender
Levanduľový sirup



 Malebná scenéria mestečka Savoillans, levanduľová oblasť Drôme


Provensálsko a levanduľa neodlučne patria k sebe. Je to miesto, ktoré som si už dlhšie priala navštíviť v čase kde všade rozvoniava levanduľa, vidieť polia zaliaté modro-fialovou farbou pri západe slnka, vychutnáť si atmosféru Provensálska a dozvedieť sa viac o levanduli samej a jej spracovaní. Deti majú radi levanduľové mydlá a keď ich postelne prádlo vonia levanduľou. Samozrejme vrecúška levandule patria k základne výbave každého šuflíka. Tohto roku som na trhu objavila levanduľový med a to ma inšpirovalo ju skúšať i v kuchyni. 
  
Lavandula angustifolia, takzvaná pravá levanduľa, 
ktorá sa pestuje v nadmorskej výške medzi 500 a 1800 m, jej vôňa je veľmi jemná. Je to najvhodnejšie miesto kde nájdete levanduľový med. Táto levanduľa, je veľmi vyhľadávana, na trhu najžiadanejšia a najdrahšia.  Má len jediné steblo s menšími kvetmi, nemá výhonky. Chemicky neošetrená, vtedy je pole nerovnomerné, ktoré sem tam dekorujú iné kvietky ako je to vidieť na fotografií hore, je vhodná na použitie v kuchyni. Na výrobu 1l esenciálneho oleja potrebujete 130 kg levandule. 1 hektár levandule vám môže pri dobrej úrode vyniesť 25 litrov esencialneho oleja. 

obsahuje viac gáfru a využíva sa najviac v lekárskom priemysle. Má rovnako liečivé účinky ako Lavandula angustifolia, ale jej steblo sa rozvetvuje s viacerými kvetmi. Pestuje sa hlavne na Španielských pobrežiach v nadmorskej výške 100 až 700 m. 

Lavandin 
( Lavandula latifolia x Lavandula angustifolia)
ide o hybrid, levanduľu kríženú, ktorá je odolnejšia, voňavejšia a kvety má honosnejšie. Destiláciou dostaneme zo 40 kg lavandinu 1 l extraktu. Z vizuálneho hľadiska levanduľové polia sú takmer identické, krásne rovnaké záhony. Nie je vhodná na medicínske použitie.


Dnes vám ponúkam dva tipy na použite prírodne urobeného levanduľového sirupu. Pri zmiešaní s vodu platí rovnaké pravidlo ako pri naších prírodných sirupoch. Prekvapila ma lahodná a zároveň príjemná vôňa. Nakoľko sladkú vodu v princípe nemusím, skúsim radšej aperitív. Pri príprave aperitívu vynikajúco ochutí suché biele alebo šumivé víno. Veľmi ma prekvapil typ použiť ho pri príprave (krému brulé) Crème brûlée, čo najbližšie vyskúšam.


Lavander Drinks

Traditional one, sirup with water: 
1 volume of sirup for 5 till 7 volumes of water

Kir, aperitif glass:
with brut or champagne

Cheers and thanks for stopping by.

Monika


I am linking up to these parties.







Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...